Vapauden viehätys

#Lumilautailu 3.10.2022

Lumilautailija Antti Autti on rakentanut elämänsä ja uransa Lappiin, jota hän kiertää nykyisin työkseen ristiin rastiin. 

Antti Autti seisoo 1317 metriä korkean Ridnitšohkkan huipulla, jyrkänteen reunalla.

”Olen innoissani ja erittäin peloissani”, sanoo Autti.

”Tiedän, että minulla on taidot tähän, mutta olenko ottanut aivan kaiken huomioon?”

Pian hän on laskemassa alas Suomen korkeimmalta tunturin huipulta.

Autti on lumilautailun ammattilainen. 

Hän on viime vuodet kiertänyt Lappia ja muita arktisia alueita. Autti on etsinyt ainutlaatuisia ja koskemattomia laskulinjoja, joita hän on esitellyt vapaalaskukohteisiin keskittyvässä Arctic Lines -dokumenttisarjassa. 

Yksi sellainen on löytynyt Ridnitšohkkasta.

Monipuolinen Lappi yllättää

Antti Autti ponnahti suomalaisten tietouteen vuonna 2005.

Rovaniemeläinen voitti half-pipen ja big airin MM-kultaa sekä lajin suurkilpailu X Gamesin lumikourukilpailun. Valtaväestölle nuo tittelit eivät kenties sanoneet oikein mitään, mutta yhden asian mitalinjanoinen kansa tiesi.

Suomi oli saanut yhden mahdollisen menestyjäurheilijan talviolympialasiin.

Mitalia ei tullut, mutta hyvin meni: Autti oli Torinossa 2006 viides lumikourukilpailussa.

Hyvin pian sen jälkeen Autti katosi suuren urheiluyleisön tutkasta lähes kokonaan. Rovaniemeläinen jatkoi lumilautailuammattilaisena, mutta vaihtoi kilpailut vapaalaskuun ja laskuvideoihin.

Sillä tiellä hän on edelleen.

”Olen ammattilaislumilautailija, joka toimii erityisesti vapaalaskun parissa. Työ itsessään on hyvin moniulotteista, oikeastaan sitä voisi kuvailla multituotantotyöksi: teemme audiovisuaalisia mainostuotantoja ja tuotamme tapahtumia, joiden avulla voin kehittää sekä tukea eri outdoor-lajeja”, hän sanoo. 

Alkuun Autti kiersi vuosia maailmaa ympäri parhaiden laskuolojen ja lumien perässä. Hän kertoo käyneensä miltei jokaisessa maailmankolkassa.

Viime vuosina Autin matkat ovat kuitenkin suuntautuneet isolta osin Lappiin. Siinä samalla Lappi, ainutlaatuisine ja moninaisine luontokohteineen, kaikkine pienempine kylineen ja niiden asukkaineen, on tullut entistäkin tutummaksi. 

Arvostus Lappia kohtaan on vain kasvanut.

”Vapaalasku mielletään usein henkeäsalpaavan jyrkkien vuorenrinteiden laskemiseksi vuoristomaisemissa, mutta täällä pohjoisessakin on valtavasti nähtävää, koettavaa ja mahdollisuuksia”, Autti sanoo

Sellainen oli esimerkiksi Ridnitšohkka, joka oli vapaalaskun näkövinkkelistä maailmanluokan kohde.

Lappi on silti paljon muutakin kuin luontoa.

”Lappi on moderni ja monipuolinen. Omissa tuotannoissamme tarvitsemme usein ammattilaisia eri aloilta ja on huomannut, kuinka paljon osaamista Lapista löytyy.”

Autti sanoo, että matkailun ansiosta moni pieni kyläkin on ”asukasmääräänsä suurempi”. Työpaikkoja ja ura- ja työmahdollisuuksia voi olla enemmän kuin moni arvaakaan.

”Palveluita on omien kokemusteni mukaan tarjolla monipuolisesti ja laadukkaasti ympäri Lappia.”

”Matkailun ja oman alani eli vapaalaskun ympärille kehittyy jatkossa entisestään erilaista liiketoimintaa, johon sitten tarvitaan osaajia. Esimerkiksi ulkoiluun liittyvien turvallisuuden ja muidenkin palveluiden osaajille on tälläkin hetkellä selvää tarvetta. ”

Lappi on ja pysyy kotina

Lappi ja Rovaniemi on ollut aina Autille koti. 

Siitä huolimatta, että jossain muualla maailmassa rovaniemeläinen olisi ollut lähempänä lumilautailun suurimpia markkinoita, sponsoreja ja kilpailuja.

”Minulle on tärkeintä ollut se, minkälaiseksi arki Lapissa on muodostunut. Se tapa asua ja elää on ainutlaatuinen, enkä ole saanut samanlaista fiilistä missään muualla maailmassa. Sitä on oppinut arvostamaan Lappia ikään kuin uudelleen, kun on nähnyt niin paljon eri paikkoja.”

Millaista se sitten on?

Autti on hetken hiljaa ja miettii.

Elämisen peruspalaset rakentuvat siitä, että kaikki perusasiat kunnossa ja on mahdollisuus tehdä sitä, mitä haluaa. Lapissa vain siihen päälle tulee ekstraa.

”Kyllähän luonto ja ulkoilu siihen elämäntapaan kuuluvat.”

”Oli työ mikä tahansa, niin astut ovesta ulos ja voit nauttia siitä rauhasta. Luonto on aina siinä ihan vieressä. Asut sitten Rovaniemelle – tai jossain muualla. Se on kaiken aikaa läsnä ja se rauhoittaa. Se on mielestäni parasta Lapissa: tuntuu, että on paljon vapaampi kuin omien kokemusten mukaan etelämmässä.”

Lapin taika on viime aikoina iskenyt yhä useampaan myös Autin lähipiiristä.

Pettymyksiä Lappi ei ole tuottanut.

”Tänne on viime aikoina muuttanut paljon kavereita etelästä, joista iso osa työskentelee aivan eri aloilla kuin minä. Yhdeltäkään etelästä tänne muuttaneelta en ole kuullut sellaista, että he kaipaisivat takaisin. ”

Laske oma elämysajanodotteesi ja suuntaa kohti Lappia elämään rikkaampaa elämää.

Katso ennusteesi

Uramahdollisuudet Lapissa – Psykologina Pellossa

#Psykologia 5.9.2022

Onnellisimmillaan keskellä ei mitään

#Musiikki 3.10.2022

Uramahdollisuudet Lapissa – Yrittäjänä Savukoskella

#Yrittäjyys 7.9.2022

Uramahdollisuudet Lapissa – Tuntiopettajana Sallassa

#Opettaminen 4.9.2022

loikkaa lappiin somessa