Rakastunut Rovaniemeen

#Musiikki 3.10.2022

Rovaniemeläinen laulaja ja lauluntekijä Rosa Coste kävi maailmalla, mutta palasi takaisin kotikulmilleen Rovaniemelle, koska Lapissa on kaikki, mitä elämältä tarvitsee.

Rosa Costen puhelin värähtää.

On alkuvuosi 2021: rovaniemeläinen laulaja ja lauluntekijä on hetki sitten omakustanteena julkaistu single ”Musta” on päätynyt radion soittolistoille.

Nyt puhelimessa odottaa merkittävä viesti.

Lähettäjä on Ville Galle.

Galle on paitsi supersuositun JVG:n artisti. Tässä kohtaa merkittävämpää on se, että hän on myös suuren suomalaisen levy-yhtiön perustajajäsen. Levy-yhtiö on iskenyt silmänsä tuoreeseen tulokkaaseen.

Galle kehuu viestissään Costen ”menoa” ja ehdottaa tapaamista.

”Vastasin, että olen Rovaniemellä, tervetuloa”, Coste naurahtaa.

Monien mahdollisuuksien Rovaniemi

Noin puolitoista vuotta myöhemmin moni asia on muuttunut Costen elämässä.

Coste solmi myöhemmin levytyssopimuksen Gallen edustaman levy-yhtiön kanssa. Hän on julkaissut myös esikois-EP:nsä ja noussut kesällä suurien suomalaisten musiikkifestivaalien lavoille. Rovaniemeläinen on kovassa nosteessa, ja vauhti tuntuu vain kiihtyvän.

Yksi asia on kuitenkin niin kuin ennenkin: Coste, 25, asuu Rovaniemellä, eikä ole lähdössä sieltä tällä tietoa minnekään.

Ei, vaikka musiikkiala on poikkeuksellisen pääkaupunkikeskeistä. Levy-yhtiöiden toimistot, valtakunnalliset tiedotusvälineet ja ”musapiirit” sijaitsevat kaikki Helsingissä. Ei, vaikka moni kyseleekin uteliaana, milloin hän pakkaa laukkunsa ja muuttaa etelään.

”Totta kai on joitain juttuja, joiden takia pitää käydä esimerkiksi Helsingissä. Ei minulla ole mitään ongelmaa reissata: Rovaniemeltä on kuitenkin erittäin hyvät kulkuyhteydet vähän joka suuntaan. Tärkeintä minulle on kuitenkin musiikin tekeminen. Se onnistuu Rovaniemellä minulta paremmin kuin muualla.”

Eikä vain musiikin tekeminen, vaan elämä ylipäänsä.

”Tunnen olevani parhaiten juuri täällä oma itseni ja sitä arvostetaan. Oli kyse sitten musiikista, opiskeluistani tai ihan mistä tahansa muusta”, Lapin ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta opiskeleva Coste sanoo.

Tarpeeksi pieni, mutta riittävän suuri

Ei Coste kuitenkaan koko elämäänsä ole Rovaniemellä asunut. Muutaman vuoden ajan hän asui ja työskenteli Espanjassa sekä Sveitsissä.

”Ajattelin, että jos maailmalle lähdetään, niin lähdetään sitten kunnolla. Ymmärsin ulkomailla sen, että arki on arkea kaikkialla. Koti kannattaa tehdä sinne, missä arki tuntuu omimmilta.”

Rovaniemellä arki oli – kuten Coste jo kertoi – kohdillaan. Kotikaupunkiin oli jälleen helppo asettua.

”Siitähän se lähtee, että on kaikki tarvittava, palvelut ja muut tällaiset. Rovaniemi ei ole niin iso, että sellainen pikkukaupungin tunnelma katoaisi. Samaan aikaan se on kuitenkin niin iso, että sieltä löytyy kaikki tarvittava. ”

Voit asua kaupunkiympäristössä modernissa kerrostaloasunnossa – tai perinteisemmin luonnon keskellä.

Työpaikkoja ja opiskelumahdollisuuksia löytyy monipuolisesti eri aloilta.

Harrastusmahdollisuudet ovat nekin kattavat ja kulttuuritarjonta on kattavaa.

Lapissa ja eritoten Rovaniemellä asuminen ei tarkoita sitä, että pitäisi luopua jostain eri asioista.

”Ei missään nimessä. Ei täällä tarvitse vain yksin kyhnyttää talven pimeydessä. Lapissa on kaikki perusasiat kunnossa ja jos haluat vaikka lähteä joogaamaan, niin sekin onnistuu”, Coste nauraa.

Siihen päälle tulee sitten se Lapin ainutlaatuinen luonto ja tunnelma, mikä näkyy kaikessa – niin ihmisisissä kuin ilmapiirissäkin.

Se pitää Costen Rovaniemellä.

”Eläminen on erilaista kuin etelämpänä, jossa tuntuu siltä, että on jatkuvasti kova kiire ja paine olla joka päivä oma paras itsensä. Aina kun palaa Rovaniemelle, niin tuntuu siltä, että alkaa taas kuulla omat ajatukset. Elämä on rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Voi elää päivän kerrallaan.”

”Pääkopalle ja mielen hyvinvoinnille se on valtavan tärkeää. Rovaniemi ja Lappi näkyvät siinä, millainen minä olen ja millaista musiikkia teen.”

Laske oma elämysajanodotteesi ja suuntaa kohti Lappia elämään rikkaampaa elämää.

Katso ennusteesi

Uramahdollisuudet Lapissa – Yrittäjänä Savukoskella

#Yrittäjyys 7.9.2022

Uramahdollisuudet Lapissa – Psykologina Pellossa

#Psykologia 5.9.2022

Onnellisimmillaan keskellä ei mitään

#Musiikki 3.10.2022

Uramahdollisuudet Lapissa – Uudelle uralle Simossa

#Uusi ura 3.9.2022

loikkaa lappiin somessa